Behandeling

Restauratieve tandheelkunde

Vullingen, kroon- en brugwerk

Tandweefsel kan om verschillende redenen verloren gaan door cariës (gaatjes), erosie, abrasive, trauma, breuk,… Dit verloren gegane weefsel zou vervangen moeten worden om de functie van het gebit te blijven garanderen. Wanneer dit weefselverlies beperkt is kan dit met composiet (tandkleurig vullingsmateriaal) hersteld worden. Deze worden onder de meest optimale omstandigheden aangebracht, maw onder rubberdam. Dit zorgt ervoor dat we in een droog werkveld kunnen werken en dat er niks in de mond valt. Amalgaamvullingen (grijze metalen vullingen van vroeger) worden in onze praktijk niet meer geplaatst.

Wanneer er niet genoeg eigen tandweefsel over is, blijkt een vulling vaak onvoldoende om de tand op lange termijn te behouden. In deze gevallen zal een kroon of onlay aangeraden worden. Dit is een keramische restauratie om het verloren gegane tandweefsel te vervangen. Deze behandelingen worden altijd in meerdere zittijden of afspraken uitgevoerd. Tot voor kort was er voor deze behandelingen geen terugbetaling via het ziekenfonds. Voor meer informatie omtrent terugbetaling kan u altijd informeren bij uw ziekenfonds.
Er kan ook gekozen worden voor een kroon/onlay/veneer om esthetische redenen: in geval van erge verkleuring of ongunstige stand of vorm van een tand.